Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΤΣΑΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ 


Το τσάι περιέχει περίπου 4.000 χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Θα αναφερθούμε στις πιο γνωστές και σημαντικές.

Τσάι και καφεΐνη
Το τσάι, όπως και ο καφές, περιέχει καφεΐνη ή τεΐνη, ίδιο συστατικό με διαφορετική ονομασία. Στον καφέ, η καφεΐνη απελευθερώνεται απότομα στον οργανισμό και δρα για περίπου 2-3 ώρες, ενώ στο τσάι απελευθερώνεται σταδιακά και δρα 6 με 8 ώρες. Γι' αυτό λέμε ότι το τσάι διεγείρει χωρίς να εκνευρίζει. 


Οι θεραπευτικές ιδιότητες του τσαγιού
Μακροχρόνιες έρευνες σε διαφορετικό πληθυσμό απέδειξαν τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού. Θα πρέπει να διευκρινιστεί εδώ ότι δεν πρόκειται για θεραπευτικές ιδιότητες σε συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά για μια προληπτική δράση για μια υγιεινή ζωή. Έτσι, η κατανάλωση τριών ή τεσσάρων φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα, είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό. Αν το πράσινο τσάι έχει τελευταία τραβήξει την προσοχή και την προτίμηση του κόσμου λόγω επιστημονικών ερευνών που εστίασαν στα οφέλη του, το μαύρο τσάι διατηρεί πάντα τα ίδια σημαντικά προτερήματα. 

 - Η κορτιζόλη, η ορμόνη η οποία αυξάνεται στο αίμα σε περίπτωση έντονου στρες, ελαττώνεται αμέσως με την κατανάλωση μαύρου τσαγιού.
  - Οι τανίνες, περισσότερο παρούσες στο μαύρο τσάι, όπως και στο κόκκινο κρασί, βοηθάνε στην κυκλοφορία του αίματος και στην καλή υγεία της καρδιάς. Το μαύρο τσάι χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει, μειώνει την «κακή» χοληστερόλη που συνδέεται με το έμφραγμα. Με τον ίδιο τρόπο, τα φλαβονοειδή που υπάρχουν και στο μαύρο τσάι βοηθούν στη πρόληψη του διαβήτη. Είναι βέβαιο ότι η κατανάλωση τσαγιού συνδυασμένη με έναν υγιεινό τρόπο ζωής βελτιώνει το κυκλοφοριακό σύστημα. Τέλος, το κινέζικο τσάι Pu Ehr έχει τη φήμη ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να κρατάει ή να μειώνει σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερίνη στον οργανισμό.

 - Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, παρούσες σε αρκετά φρούτα και λαχανικά, βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης στο πράσινο τσάι. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και βοηθούν έτσι στην επιβράδυνση της γήρανσης.
- Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το τσάι βοηθάει στη διατήρηση της οστικής          πυκνότητας, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, χάρη στην υψηλή   περιεκτικότητα του σε φθόριο.
- Επιπλέον, οι τανίνες παρούσες μέσα στο τσάι βοηθούν στην χώνεψη και   μπορούν να είναι ωφέλιμες για όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
- Παράλληλα, οι έρευνες συνεχίζονται για την αντικαρκινική δράση της πολυφαινόλης που βρίσκεται στο πράσινο τσάι και που απέδειξε ότι μπορεί να προλάβει σοβαρές φθορές σε κύτταρα.
- Τέλος, το τσάι προσφέρει πολλές βιταμίνες.

 Τσάι και ομορφιά
Οι βιομηχανίες καλλυντικών έχουν πολλαπλασιάσει τα                                            τελευταία χρόνια την παρασκευή προϊόντων με βάση το πράσινο τσάι. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το τσάι ενισχύουν τις εσωτερικές άμυνες του οργανισμού και προστατεύουν το σώμα από τις επιθέσεις που δέχεται από το περιβάλλον. Γι' αυτόν τον λόγο, έχουν βγει στην αγορά πλήρεις σειρές φροντίδας του προσώπου και του σώματος με βάση το πράσινο τσάι. 


«Για να διώξει κανείς τη δίψα, πρέπει να πιει νερό.
  Για να διώξει κανείς τις έννοιες, πρέπει να πιει κρασί
  Για να ανοίξει το πνεύμα του και να μείνει κανείς ξύπνιος, πρέπει να πιει τσάι».  Lu Yu