Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ-ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ. 

Η ποσότητα.
Για κάθε φλιτζάνι υπολογίζετε 2 γραμμάρια ή ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο ή κοφτό, ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων του τσαγιού. 

Η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του νερού ποικίλλει ανάλογα με τα τσάγια. Είναι όμως καλύτερα να μην βράσει ποτέ το νερό, και σίγουρα να αποφεύγετε να ρίχνετε νερό που βράζει πάνω στο τσάι, διότι θα κάψει τα φύλλα και θα καταστρέψει τα αρώματά του. Γενικά, για τα λεπτά πράσινα ή λευκά τσάγια θα πρέπει το νερό να είναι λιγότερο ζεστό (60-75°C) από ότι για τα μαύρα τσάγια (85°- 95°C). 

Ο χρόνος . Κάθε τσάι έχει τον δικό του χρόνο προετοιμασίας που εξασφαλίζει       την καλύτερη ισορροπία του αρώματος και της γεύσης του . Έτσι, ένα       πράσινο τσάι που μένει πολύ χρόνο στο νερό, κινδυνεύει να πικρίσει             ανεπανόρθωτα . Γι’αυτόν το λόγο σημειώνετε ενδεικτικά τον χρόνο            προετοιμασίας σε κάθε συσκευασία τσαγιού που αγοράζετε .

 ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ        ΚΑI     ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ
Τσάι λευκό                                                      2-3’ εώς 10’    60°-70°C
Τσάι πράσινο                                                   2-3’                  70°- 80°C
Τσάι μαύρο                                                     4-5’                  95°C
          Darjeeling ανοιξιάτικο                           2-3’                  80°C
          PuEhr                                                   4-5’                  95°C
Τσάι Wulong                                                   5-6’                  85C
Τσάι αρωματικό                                             
           Μαύρο αρωματικό                               4-5’                  95°C
           Πράσινο αρωματικό                             2-4’                  90°C   
           Wulong αρωματικό                              5-6’                  90°C
Rooibos                                                           6-8’                  95°C
Αποξηραμένα φρούτα                                     8-10’              100°C
Βότανα                                                            8-10’              100°C
Mate                                                                8-10’              100°C

Όσο τα φύλλα είναι σπασμένα και ακόμα πιο πολύ όταν είναι σκόνη (dust), τόσο λιγότερο πρέπει να αφήσετε το τσάι μέσα στο νερό. Έτσι, ένα φακελάκι με «σκόνη» τσαγιού (dust) δεν πρέπει να μείνει πάνω από δύο λεπτά στο φλιτζάνι για να μη βγει το τσάι στυφό.