Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Το πρώτο τσάι: πώς να το φτιάξετε.

Η επιλογή μίας τσαγιέρας εξαρτάται από την προσωπική σας σχέση με το τσάι και συνήθως από αισθητικά κριτήρια.
Έχετε μεγάλη επιλογή ανάμεσα σε μαντεμένιες, πορσελάνινες ή πήλινες τσαγιέρες.
  • Οι πήλινες τσαγιέρες, χωρίς εσωτερική υάλωση - που οι Κινέζοι ονομάζουν τσαγιέρες «με μνήμη» - κρατάνε σε κάθε χρήση το άρωμα του τσαγιού που έχει παρασκευαστεί μέσα, δημιουργώντας σταδιακά ένα πουρί. Είναι επομένως προτιμότερο να μην αναμειγνύονται διαφορετικές ποικιλίες τσαγιών και να αφιερώσετε μία τσαγιέρα για κάθε τσάι που πίνετε (πράσινο, μαύρο, αρωματισμένα).
  • Οι μαντεμένιες τσαγιέρες, αφού έχουν ζεσταθεί πρώτα με καυτό νερό κρατάνε το τσάι ζεστό για πολλή ώρα. Η εσωτερική τους υάλωση επιτρέπει την χρήση διαφορετικών τσαγιών.
  • Οι πορσελάνινες τσαγιέρες θεωρούνται επίσης ουδέτερες ως προς το τσάι χάριν στην εσωτερική τους υάλωση.
Όποια τσαγιέρα και να επιλέξετε να την πλένετε μόνο με ζεστό νερό. Μην την καθαρίζετε ποτέ με απορρυπαντικό.

Πως να φτιάξω το τσάι μου;
• Το τσάι μπορεί να ρίχνεται χύμα μέσα στην τσαγιέρα (παραδοσιακή αγγλική μέθοδος) και να φιλτράρεται με ένα σουρωτήρι πάνω στο φλιτζάνι.
• Μπορεί να μπει σ' ένα μεταλλικό "αυγό". Φροντίστε όμως να είναι αρκετά μεγάλο για να φουσκώσουν ελεύθερα τα φύλλα τσαγιού. Μερικοί θεωρούν όμως ότι το μέταλλο αλλοιώνει την γεύση του τσαγιού.
•  Μπορείτε, με την ίδια λογική, να φτιάξετε το δικό σας φακελάκι με ένα χάρτινο φίλτρο μιας χρήσης, είτε ατομικό, είτε για μια τσαγιέρα. 

Ποια ποσότητα να βάλω;
Υπολογίστε 1 κουταλάκι του γλυκού τσάι ή 2 γραμμάρια για ένα φλιτζάνι των 200 ml. Έτσι, για μια τσαγιέρα του μισού λίτρου, βάλτε 2 έως 3 κουταλάκια, αναλόγως με τον όγκο των φύλλων του τσαγιού.

Ποιο νερό να χρησιμοποιήσω;
Στην εποχή μας, το χλώριο αλλοιώνει έντονα το νερό της βρύσης. Για αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε το τσάι σας με ουδέτερο εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό.

"Τα καλύτερα από όλα τα νερά είναι αυτά που στάζουν από σταλακτίτες καθώς και αυτά που κυλάνε αργά πάνω σε βραχώδη κοίτη. Αντίθετα, δεν πρέπει να πιει κανείς το νερό που πετιέται με δύναμη από τους χείμαρρους ή τους καταρράκτες".
Lu Yu

Πόσο ζεστό να είναι το νερό;
Η θερμοκρασία του νερού ποικίλλει ανάλογα με τα τσάγια. Είναι όμως καλύτερα να μην βράσει ποτέ το νερό, και σίγουρα να αποφεύγετε να ρίχνετε νερό που βράζει πάνω στο τσάι, διότι θα κάψει τα φύλλα και θα καταστρέψει τα αρώματα του. Γενικά, για τα λεπτά πράσινα ή λευκά τσάγια θα πρέπει το νερό να είναι λιγότερο ζεστό (60-75°C) από ότι για  τα μαύρα τσάγια (85°- 95°C).

"Όταν το νερό δημιουργεί φυσαλίδες, όπως τα μάτια ενός ψαριού και παράγει ένα ελαφρύ ήχο, είναι το πρώτο βράσιμο. Όταν το νερό δημιουργεί πέρλες συγκεντρωμένες στην άκρη της κατσαρόλας, είναι το δεύτερο βράσιμο. Όταν το νερό αφρίζει, είναι το τρίτο βράσιμο"
Lu Yu