Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

 Τα Βότανα και οι Ιδιότητές τους



Η εχινάκεα είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό-βότανο και θεωρείται θαυματουργή χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ως προς τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η φήμη της προέρχεται κυρίως από το χάρισμά της να βοηθάει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, και αυτό την κάνει έναν καλό σύμμαχο του ανοσοποιητικού. Επίσης γνωστή για τις αντιβατκηριακές και αντιφλεγμονώδεις της ιδιότητες, η εχινάκεα θεωρείται ότι καταπολεμά τις φλεγμονές , τις μολύνσεις αλλα και τις κοιλιακές και δερματικές παθήσεις.



Γνωστό από την αρχαιότητα για την αποτελεσματικότητά του στην επούλωση πληγών και την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, δεν θεωρείται άδικα από τα πιο θεραπευτικά φυτά για τον άνθρωπο. Πολλές έρευνες των τελευταίων ετών επίσης έχουν δείξει ότι το βαλσαμόχορτο βοηθάει στην ήπια κατάθλιψη και σε άλλες ψυχικές και νευρολογικές διαταραχές. 


Δυόσμος

Ένα πολύ αρωματικό και γνωστό  σε όλους βότανο χάρη στην ευρεία του χρήση σε διάφορα προϊόντα αλλα και για τα πολλά καλά που μας προσφέρει ως ρόφημα. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ακόμα ως γιατροσόφι κυρίως για την καταπολέμιση πόνων του στομάχου, ναυτίας, λόξυγκα, αλλα και σε ότι σχετίζεται με προβλήματα στην πέψη. Μερικές ακόμα ιδιότητες που αποδίδονται στον δυόσμο είναι ότι βοηθά στις αϋπνίες, στους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, στις ταχυπαλμίες, στους ιλλίγκους, και στο νευρικό σύστημα γενικά. 



Ένα βότανο με θαυματουργές ιδιότητες! Το πλέον γνωστό και αγαπημένο χαμομήλι έχει κερδίσει επάξια την θέση του σαν καθημερινό ρόφημα στις ζωές μας. Συνιστάται σχεδόν για κάθε οργανική διαταραχή, και πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι μας ευνοεί σε πολλούς τομείς της υγείας μας. Με τις αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του καταπολεμά διάφορους ιούς αλλα και προβλήματα όπως το έλκος του στομάχου, εντερικές διαταραχές και ουλίτιδες. Από τις πιο γνωστές του ιδιότητες είναι η χαλαρωτική επίδραση που έχει και βοηθά στις αϋπνίες, ημικρανίες και καταπραΰνει τα νεύρα. Το χαμομήλι ενδείκνυνται επίσης και για νευρικά παιδιά και νήπια στην περίοδο της οδοντοφυΐας. 



Μπορεί να την έχουμε συνδυάσει με το τσίμπημα και τον ερεθισμό που προκαλεί στο δέρμα όταν την ακουμπάμε αλλά η αλήθεια είναι ότι κρύβονται πολλά καλά πίσω από αυτό το φυτό όσον αφορά την υγεία μας. Αρχικά βοηθάει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και είναι από τα καλύτερα αιμοκαθαρκτικά. Επιπλέον, είναι διουρητικό, διαλύει το ουρικό οξύ και μπορεί να φανεί πολύτιμο για κυστίτιδες, νεφρίτιδα και πέτρα στην χολή. Τέλος, κάποιες επιπλέον ιδιότητες της τσουκνίδας είναι η θετική της επίδραση σε αρθριτικά και ρευματισμούς και το πιο βασικό ότι συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού τονώνοντας το συκώτι. 




Ένα από τα πλέον αγαπημένα μεσογειακά ροφήματα τόσο για την γεύση του όσο και για τα ευεργετικά του οφέλη. Το τσάι του βουνού μπορούμε να το βρούμε σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες και σχεδόν σε κάθε ελληνικό βουνό. Γνωστό κυρίως για τις αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιοξειδοτικές του ιδιότητες, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα πράσινο τσάι. Πολλές μελέτες έχουνε γίνει σε σχέση με το τσάι του βουνού και έτσι θεωρείται πολύ χρήσιμο σε κρυολογήματα, φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού, δυσπεψία και γαστρεντερικές διαταραχές. Είναι επίσης αναλγητικό, επουλωτικό και αγχολυτικό, και καθώς δεν περιέχει καθόλου τεΐνη μπορεί να καταναλωθεί άνετα πριν τον ύπνο.