Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Στο Δρόμο του Τσαγιού πίνετε στην υγειά σας...



Oπως συνηθίζουμε να λέμε, οι σημαντικές αποφάσεις παίρνονται στη αρχή της χρονιάς. Αυτές που αφορούν την υγεία είναι και από τις πιο ουσιαστικές. Η απόφαση να πιει κάποιος τσάι ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Ειδικά μετά τις γιορτές όταν ο οργανισμός είναι επιβαρυμένος από τις καταχρήσεις το τσάι είναι ο καλύτερος τρόπος για να διώξουμε τις τοξίνες από το σώμα. Μπορείτε άφοβα να πιείτε μέχρι ενάμιση λίτρο τσάι την ημέρα. 

Μια καλή συνήθεια για καλύτερη υγιεινή ζωής, είναι σίγουρα η πιο σημαντική απόφαση για να ζήσετε με αρμονία πολλά χρόνια. Στο δρόμο του τσαγιού, λοιπόν, πίνουμε στην υγειά μας επιλέγοντας τσάι Ενέργειας, Λιποδιαλυτικό και Αποτοξίνωσης με Βότανα Ολύμπου.

Η τσαγιέρα και το τζίνι

Ρωτήσαμε το τζίνι και μας παρέπεμψε σε μία έρευνα δημοσιευμένη στο European Journal of Clinical Nutrition όπου υποστηρίζεται ότι το να πίνεις 3-4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα είναι το ίδιο υγιεινή συνήθεια όπως το να πίνεις άφθονο νερό ανατρέποντας την αντίληψη ότι το τσάι αφυδατώνει. 

Εκτός από την ενυδάτωση όμως το τσάι είναι και πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Επομένως υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την κατανάλωσή του. Αποφεύγουμε όμως την ζάχαρη ή το μέλι σε μεγάλη ποσότητα γιατί τότε οι θερμίδες αυξάνονται και κάνουμε μια τρύπα στο…. τσάι! 

Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες: μπορεί ένα φλιτζάνι τσάι να περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό; εμποδίζουν κάποια από τα τσάγια, μείγματα υγείας, την εμφάνιση ορισμένων καρκίνων; διατηρούν την καρδιά υγιή; είναι λιποδιαλυτικά; δίνουν ενέργεια και ενάργεια; καταπολεμούν τη γήρανση και το στρες; Αν ναι, μήπως ήρθε η στιγμή για 

Ένα φλιτζάνι τσάι; 



Fitness Tea Λιποδιαλυτικό από τη σειρά Υγείας και Βότανα, Μείγμα Βοτάνων:

Ένας ιδιαίτερα αρωματικός και εξαιρετικά αποτελεσματικός συνδυασμός βοτάνων με mate, μελισσόχορτο, τσουκνίδα, ιβίσκο, κυνόροδο, ηλίανθο και λεμονόχορτο για την απώλεια των περιττών κιλών. Λόγω του ματέ που περιέχει τεΐνη, αυτό το ρόφημα καλό είναι να αποφεύγεται το βράδυ. Τονώνει τον οργανισμό. Κωδικός: 40269



Για να αδράξετε τη μέρα και να γίνει το CARPE DIEM το αγαπημένο motto σας όπως του καθηγητή Τζον Κίτινγκ (Robin Williams) στην υπέροχη ταινία Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ, χαρίστε στον εαυτό σας ένα δυναμικό ξύπνημα που θα σας κρατήσει σε εγρήγορση όλη την ημέρα. Πράσινο τσάι, ρίζες ζωής δηλαδή τζίνσενγκ από την Κίνα, ανανάς και πιπερόριζα! Κωδικός: 40268





Τσάι Αποτοξίνωσης με Βότανα του Ολύμπου για να αγγίξετε το "θείο"…

Απόλυτα ισορροπημένο φυσικό μείγμα με θυμάρι, φασκόμηλο, χαμομήλι, τσάι του βουνού, φλαμούρι, τσουκνίδα, μάραθο, μήλο, πράσινο Roibos για αποτοξίνωση του οργανισμού σας και για να ξαναβρείτε ευεξία. Κωδικός: 40498


Συνταγή για μία γρήγορη και πολύ αποτελεσματική αποτοξίνωση

Για 1 φλυτζάνι: 0,25 του λίτρου νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο τσάι αποτοξίνωσης και χυμό ½ λεμονιού - Η οξύτητα του λεμονιού βοηθάει στην διαδικασία της αποτοξίνωσης και εξαφάνισης των τοξινών. 

Ζεσταίνετε το νερό, ρίχνετε το τσάι μέσα. Αφήστε 8-10 λεπτά και, στην συνέχεια, σουρώνετε. 
Πρόσθετέ το χυμό λεμονιού. 
Μπορείτε να πιείτε 3 φλυτζάνια την ημέρα, όμως πριν από τις 17'00 αν έχετε ευαίσθητο ύπνο. 

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Το πρώτο τσάι: πώς να το φτιάξετε.

Η επιλογή μίας τσαγιέρας εξαρτάται από την προσωπική σας σχέση με το τσάι και συνήθως από αισθητικά κριτήρια.
Έχετε μεγάλη επιλογή ανάμεσα σε μαντεμένιες, πορσελάνινες ή πήλινες τσαγιέρες.
  • Οι πήλινες τσαγιέρες, χωρίς εσωτερική υάλωση - που οι Κινέζοι ονομάζουν τσαγιέρες «με μνήμη» - κρατάνε σε κάθε χρήση το άρωμα του τσαγιού που έχει παρασκευαστεί μέσα, δημιουργώντας σταδιακά ένα πουρί. Είναι επομένως προτιμότερο να μην αναμειγνύονται διαφορετικές ποικιλίες τσαγιών και να αφιερώσετε μία τσαγιέρα για κάθε τσάι που πίνετε (πράσινο, μαύρο, αρωματισμένα).
  • Οι μαντεμένιες τσαγιέρες, αφού έχουν ζεσταθεί πρώτα με καυτό νερό κρατάνε το τσάι ζεστό για πολλή ώρα. Η εσωτερική τους υάλωση επιτρέπει την χρήση διαφορετικών τσαγιών.
  • Οι πορσελάνινες τσαγιέρες θεωρούνται επίσης ουδέτερες ως προς το τσάι χάριν στην εσωτερική τους υάλωση.
Όποια τσαγιέρα και να επιλέξετε να την πλένετε μόνο με ζεστό νερό. Μην την καθαρίζετε ποτέ με απορρυπαντικό.

Πως να φτιάξω το τσάι μου;
• Το τσάι μπορεί να ρίχνεται χύμα μέσα στην τσαγιέρα (παραδοσιακή αγγλική μέθοδος) και να φιλτράρεται με ένα σουρωτήρι πάνω στο φλιτζάνι.
• Μπορεί να μπει σ' ένα μεταλλικό "αυγό". Φροντίστε όμως να είναι αρκετά μεγάλο για να φουσκώσουν ελεύθερα τα φύλλα τσαγιού. Μερικοί θεωρούν όμως ότι το μέταλλο αλλοιώνει την γεύση του τσαγιού.
•  Μπορείτε, με την ίδια λογική, να φτιάξετε το δικό σας φακελάκι με ένα χάρτινο φίλτρο μιας χρήσης, είτε ατομικό, είτε για μια τσαγιέρα. 

Ποια ποσότητα να βάλω;
Υπολογίστε 1 κουταλάκι του γλυκού τσάι ή 2 γραμμάρια για ένα φλιτζάνι των 200 ml. Έτσι, για μια τσαγιέρα του μισού λίτρου, βάλτε 2 έως 3 κουταλάκια, αναλόγως με τον όγκο των φύλλων του τσαγιού.

Ποιο νερό να χρησιμοποιήσω;
Στην εποχή μας, το χλώριο αλλοιώνει έντονα το νερό της βρύσης. Για αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε το τσάι σας με ουδέτερο εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό.

"Τα καλύτερα από όλα τα νερά είναι αυτά που στάζουν από σταλακτίτες καθώς και αυτά που κυλάνε αργά πάνω σε βραχώδη κοίτη. Αντίθετα, δεν πρέπει να πιει κανείς το νερό που πετιέται με δύναμη από τους χείμαρρους ή τους καταρράκτες".
Lu Yu

Πόσο ζεστό να είναι το νερό;
Η θερμοκρασία του νερού ποικίλλει ανάλογα με τα τσάγια. Είναι όμως καλύτερα να μην βράσει ποτέ το νερό, και σίγουρα να αποφεύγετε να ρίχνετε νερό που βράζει πάνω στο τσάι, διότι θα κάψει τα φύλλα και θα καταστρέψει τα αρώματα του. Γενικά, για τα λεπτά πράσινα ή λευκά τσάγια θα πρέπει το νερό να είναι λιγότερο ζεστό (60-75°C) από ότι για  τα μαύρα τσάγια (85°- 95°C).

"Όταν το νερό δημιουργεί φυσαλίδες, όπως τα μάτια ενός ψαριού και παράγει ένα ελαφρύ ήχο, είναι το πρώτο βράσιμο. Όταν το νερό δημιουργεί πέρλες συγκεντρωμένες στην άκρη της κατσαρόλας, είναι το δεύτερο βράσιμο. Όταν το νερό αφρίζει, είναι το τρίτο βράσιμο"
Lu Yu



Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ-ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ. 

Η ποσότητα.
Για κάθε φλιτζάνι υπολογίζετε 2 γραμμάρια ή ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο ή κοφτό, ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων του τσαγιού. 

Η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του νερού ποικίλλει ανάλογα με τα τσάγια. Είναι όμως καλύτερα να μην βράσει ποτέ το νερό, και σίγουρα να αποφεύγετε να ρίχνετε νερό που βράζει πάνω στο τσάι, διότι θα κάψει τα φύλλα και θα καταστρέψει τα αρώματά του. Γενικά, για τα λεπτά πράσινα ή λευκά τσάγια θα πρέπει το νερό να είναι λιγότερο ζεστό (60-75°C) από ότι για τα μαύρα τσάγια (85°- 95°C). 

Ο χρόνος . Κάθε τσάι έχει τον δικό του χρόνο προετοιμασίας που εξασφαλίζει       την καλύτερη ισορροπία του αρώματος και της γεύσης του . Έτσι, ένα       πράσινο τσάι που μένει πολύ χρόνο στο νερό, κινδυνεύει να πικρίσει             ανεπανόρθωτα . Γι’αυτόν το λόγο σημειώνετε ενδεικτικά τον χρόνο            προετοιμασίας σε κάθε συσκευασία τσαγιού που αγοράζετε .

 ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ        ΚΑI     ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ
Τσάι λευκό                                                      2-3’ εώς 10’    60°-70°C
Τσάι πράσινο                                                   2-3’                  70°- 80°C
Τσάι μαύρο                                                     4-5’                  95°C
          Darjeeling ανοιξιάτικο                           2-3’                  80°C
          PuEhr                                                   4-5’                  95°C
Τσάι Wulong                                                   5-6’                  85C
Τσάι αρωματικό                                             
           Μαύρο αρωματικό                               4-5’                  95°C
           Πράσινο αρωματικό                             2-4’                  90°C   
           Wulong αρωματικό                              5-6’                  90°C
Rooibos                                                           6-8’                  95°C
Αποξηραμένα φρούτα                                     8-10’              100°C
Βότανα                                                            8-10’              100°C
Mate                                                                8-10’              100°C

Όσο τα φύλλα είναι σπασμένα και ακόμα πιο πολύ όταν είναι σκόνη (dust), τόσο λιγότερο πρέπει να αφήσετε το τσάι μέσα στο νερό. Έτσι, ένα φακελάκι με «σκόνη» τσαγιού (dust) δεν πρέπει να μείνει πάνω από δύο λεπτά στο φλιτζάνι για να μη βγει το τσάι στυφό.