Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Matcha, ελιξίριο ζωής

                                 

                   


Στην ιαπωνική παράδοση, το πράσινο τσάι matcha αντιπροσωπεύει πολλά περισσότερα από ένα ρόφημα. Η παραδοσιακή τελετουργία του τσαγιού, συγκεκριμένα, αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής κουλτούρας για αιώνες, είναι πάνω απ´όλα ένας λιτός και πλήρης συνάμα εορτασμός της ίδιας της ζωής και του παρόντος στα πλαίσια μιας αυστηρά χορογραφημένης τελετουργίας.




Η τελέτη του τσαγιού βαθιά πνευματική και συμβολική, δια μέσου της λεπτομέρειας και συγκέντρωσης που απαιτεί, προκαλεί την απομάκρυνση του νου από τις σκέψεις της καθημερινότητας, οδηγώντας παράλληλα στην απόλαυση της στιγμής.



Το matcha, απολαμβάνεται τα τελευταία χρόνια σε κάθε γωνιά του κόσμου με τον τρόπο που ο καθένας προτιμά. Είτε ακολουθώντας κι εξασκώντας, δηλαδή, τις παραδοσιακές φόρμες, είτε, πολύ πιο απλά, εντάσσοντάς το, ως superfood που αναμφίβολα είναι, στην καθημερινή διατροφή.

Παντρεύοντας λοιπόν την παράδοση με τις σύγχρονες απαιτήσεις, ετοιμάσαμε για εσάς έναν απλοποιημένο τρόπο προετοιμασίας του παραδοσιακού matcha, έτσι ώστε να απολαμβάνετε σε καθημερινή βάση όλα τα οφέλη του στην υγεία και στη διάθεση σας!


Για να ετοιμάσετε το matcha θα χρειαστείτε:
·      Chawan, ένα αρκετά μεγάλο μπολ ώστε να μη χύνεται έξω το νερό όταν το χτυπάτε
·      Chasaku, δοσομετρητής matcha από μπαμπού (ή ένα κουταλάκι του γλυκού)
·      Chasen, χτυπητήρι matcha από μπαμπού (ή φραπεδάκι-μιξέρ)

Βήμα 1ο
Τοποθετήστε το chasen για ένα λεπτό σε ένα μπολ με ζεστό νερό ώστε να μαλακώσουν οι ίνες του και παράλληλα να προθερμάνετε το μπολ που θα χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 2ο
Χρησιμοποιώντας το chasaku πάρτε μία δόση από το matcha, περίπου 2γραμμ.. Περάστε το matcha μέσα από μία πολύ λεπτή σίτα. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφύγετε το σχηματισμό σβόλων και θα έχετε μία λαχανί πούδρα στον πάτο του μπολ σας..!!

Βήμα 3ο
Ρίξτε 70-100 περίπου ml νερό θερμοκρασίας 70-80°C στο μπολ.

Βήμα 4ο 
Χρησιμοποιώντας το chasen, χτυπήστε το matcha για 20"- 30" πραγματοποιώντας επαναλαμβανόμενα με τον καρπό μία κίνηση W, ξεκινώντας από τον πάτο και ανεβαίνοντας σταδιακά στον αφρό.
Διαλύστε τις φυσαλίδες και τελειώστε με μία κυκλική προς το κέντρο κίνηση, σχηματίζοντας μία απαλή κορφή με τον αφρό.


Σπιτικά σοκολατάκια με γέμιση matcha (για 8 σοκολατάκια)

Υλικά:

  • 1/2 κούπα λάδι καρύδας σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κ.σ. αλεύρι αμυγδάλου
  • 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γ. σκόνη matcha
  • 1 κούπα σκούρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. λάδι καρύδας

Οδηγίες:

  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε καλά το λάδι καρύδας, το αλεύρι αμυγδάλου, τη ζάχαρη άχνη και τη σκόνη matcha. Τοποθετήστε το μείγμα στο ψυγείο για 10 λεπτα για να κρυώσει.
  2. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Προσθέστε το 1 κ.γ. λάδι καρύδας, ανακατέψτε και απομακρύνετε από τη φωτιά.
  3. Απλώστε 8 χάρτινες θήκες σε μία φόρμα για μάφινς. Βάλτε 2 κ.γ. λιωμένης σοκολάτας σε μία χάρτινη θήκη και απλώστε την περιμετρικά στα τοιχώματα, στο ύψος του 1 εκ. περίπου. Επαναλάβετε τη διαδικασία και στις υπόλοιπες θήκες.
  4.  Πάρτε 1 κ.σ. από το μείγμα με matcha και σχηματίστε με τα χέρια σας μία μπαλίτσα. Βάλτε από μία μπάλα σε κάθε θήκη και πατήστε την απαλά με τα δάχτυλά σας για να απλωθεί. "Κλείστε" κάθε σοκολατάκι ρίχνοντας από 1 κ.σ. λιωμένης σοκολάτας στο καθένα, προσέχωντας  να απλωθεί πάνω από το μείγμα αλλά και στα πλαϊνά.
  5. Τοποθετήστε τη φόρμα για μάφινς στο ψυγείο και περιμένετε ωσότου τα σοκολατάκια στερεοποιηθούν. Προτού σερβίρετε αφήστε τα λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

  Καλή επιτυχία!